Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
76
1.31
6.31
36.46/0.45
76.00
5.24
0.07
4975.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 76
141 ■ 0.99/0.01 ■ 8 ■ 27.5
Best clustering variants
141 0.99/0.01 8 27.5
Danas

Ni kuskus i griz nisu bez glutena.

Kinoa može da zameni kuskus, a mleveni pirinač može da se jede umesto grizaSosevi – gluten se može naći u čorbama, soja sosovima, prelivima od mesa, marinadama, kečapu, majonezu i prelivima za salatuMesne prerađevine (viršle, paštete, ćevapi)Slatkiši, čokolade, sladolediBrojne grickalice sadrže gluten, između ostalih čipsOdređena alkoholna pića, poput pivaIzvor: BBC Celijakija: Tiha i opasna bolestPostoje i oni kod kojih običan zalogaj hleba, kolač napravljen od brašna ili tanjir testenine može biti opasan.Za ljude koji boluju od celijaklije eliminacija glutena je strogo medicinski neophodna, kaže nutricionistkinja Đukić.Simptomi celijakije su:Hroničnia dijareja (ili zatvor)Bol u stomakuNadutost i gasoviMučnina i serijska povraćanjaMalaksalost i neraspoloženjeGubitak telesne težineAnemijaNedostatak vitamina i mineralaMeđutim, danas se češće viđa atipična ili tiha celijakija sa simptomima kao što su osteoporoza (gubitak koštane mase), neplodnost, depresija, migrena, afte ili poremećaji jetrenih enzima, kaže doktor Marković.Dijagnoza celijakije je višestepeni proces, dodaje.Počinje testiranjem, ako su rezultati pozitivni, sledeći korak je biopsija – uzimanje ćelija ili tkiva radi ispitivanja, da bi se utvrdilo ima li oštećenja crevnih resica, objašnjava.Bitno je da pacijent „ne započinje bezglutensku dijetu pre završetka dijagnostičkog procesa, jer to može dovesti do lažno negativnih rezultata testiranja“. Danas

021

godine.Za zdrave ljude eliminacija glutena nije neophodna, kaže nutricionistkinja Nataša Đukić za BBC na srpskom.

„U većini slučajeva radi se o trendu, često podstaknutom društvenim mrežama i marketingom”, objašnjava.Rizici ishrane bez glutenaIako nije imala zdravstvenih problema, Natalija Petrović pre pola godine odlučila je da ne jede hranu koja sadrži gluten.„Drugarica mi je rekla da se osećala bolje, pa sam odlučila da probam i ja.„Osećam se pokretljivije, nemam problema sa mučninom i nadutošću", kaže ona.Natalija nije jedina.Često oni koji odluče da izbace gluten kažu da bolje vare, da im se stomak manje nadima i da imaju više energije.Ti efekti mogu imati realnu osnovu, ali često nemaju veze sa glutenom, već sa drugim komponentama ishrane, veruje gastroenterolog Marković.„U mnogim slučajevima, radi se o kombinaciji više faktora: psihološkog efekta, smanjenog unosa prerađene hrane i manjeg unosa ugljenih hidrata iz pšenice i raži koji izazivaju nadimanje i gasove", objašnjava on.Dugoročno izbacivanje glutena kod zdravih ljudi može da ima negativne posledice.„Dovodi do deficita vlakana, jer se eliminišu žitarice kao što su pšenica, ječam i raž, kao i do smanjenja vitamina B grupe, posebno folne kiseline, B1 i B3, koje se često nalaze u obogaćenim žitaricama", kaže nutricionistkinja.Dolazi i do „manjka gvožđa i cinka, posebno kod žena".„Zato je važno da se gluten ne izbacuje bez medicinskog razloga ili bez stručnog plana ishrane", upozorava Đukić.'Lepak' koji je svuda oko nasDok je Nataliji bilo lako, Sari je trebalo vremena da se privikne na novi način ishrane.„Činilo mi se da postoji baš malo stvari koje uopšte smem da jedem, a bezglutenski proizvodi su često skuplji”, kaže ona. 021

Najzena

Mediteranska dijeta – piramida Zamislite piramidu podeljenu na četiri sloja, koja prikazuje idealan način ishrane po ovoj dijeti: Vrh piramide: meso i deserti — treba ih jesti najmanje Drugi sloj: živina, jaja, sir i jogurt — umeren unos Treći sloj: riba i plodovi mora Osnova piramide: voće, povrće, integralne žitarice, maslinovo ulje, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, začini — najviše ove hrane treba jesti Sedmodnevni jelovnik po mediteranskoj dijeti Dan 1 Doručak: Zdravi mafini sa tikvicama Ručak: Supa minestrone Užina: Puding od čia semenki i nara Večera: Vegetarijanska musaka od patlidžana bez testenine Dan 2 Doručak: Pica od hleba za doručak Ručak: Preostala supa minestrone Užina: Mafini sa tikvicama Večera: Leblebije sa salatom Dan 3 Doručak: Pica od hleba za doručak Ručak: Tost od slatkog krompira sa tapenadeom od kapara Užina: Mafini sa tikvicama Večera: Supa minestrone i salata sa balzamiko i maslinovim uljem Dan 4 Doručak: Tost sa avokadom i pečenim paradajzom Ručak: Preostala vegetarijanska musaka od patlidžana Užina: Puding od čije i nara Večera: Tost od slatkog krompira sa tapenadeom i salata sa limunom i maslinovim uljem Dan 5 Doručak: Tost sa jajima i tahinijem Ručak: Leblebije sa salatom Užina: Jogurt sa svežim voćem Večera: Riba na žaru sa blitvom i krompirom Dan 6 Doručak: Ovsena kaša sa bademima i medom Ručak: Salata od kinoe, paradajza, krastavca i maslina Užina: Šaka oraha i suvo grožđe Večera: Pečena piletina sa povrćem na žaru Dan 7 Doručak: Omlet sa spanaćem i paradajzom Ručak: Supa od leblebija Užina: Sveže voće po izboru Večera: Pasta od integralnog brašna sa maslinovim uljem, belim lukom i pečurkama Pre drastičnog menjanja načina ishrane se obavezno savetujte s lekarom i nutricionistom kako biste smanjili moguće rizike.

To se posebno odnosi na trudnice i dojilje, te hronične bolesnike. Najzena