Razumevanje i prepoznavanje ovih problema, kao i pružanje podrške u ranijoj fazi, moglo bi biti presudno — omogućavajući zdravstvenim radnicima da pacijentima pruže neophodnu emocionalnu i socijalnu podršku u potencijalno zbunjujućem i uznemirujućem periodu.“ Manje poznate karakteristike demencije koje su stručnjaci identifikovali uključuju: Promene u čulu ukusa – hrana može imati drugačiji, često neprijatan ukus ili postati potpuno bezukusna Smanjena osetljivost na dodir – osoba može imati smanjen osećaj bola, temperature ili dodira Poremećaj ravnoteže – povećana nestabilnost pri hodu ili stajanju, što može dovesti do češćih padova Problemi sa sluhom – teškoće u razumevanju govora, posebno u bučnim sredinama, čak i ako sluh fizički nije znatno oštećen Poremećaji vida – zamagljen vid, lošija percepcija dubine, problemi s prepoznavanjem lica ili predmeta Knjiga ,,A New Approach to Dementia" (,,Novi pristup demenciji") zagovara da se senzorna i perceptivna testiranja uključe u dijagnostičke postupke, negu i usluge podrške osobama s demencijom, ističe Express. Najzena