Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
59
1.46
4.39
29.30/0.45
59.00
3.05
0.05
3637.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 59
97 ■ 0.99/0.01 ■ 6 ■ 48.6
Best clustering variants
97 0.99/0.01 6 48.6
22:30 h 27-May-2025
  • Opšte je poznato da je ceđeno voće idealno za početak dana, kao najveći izvor vitamina i hranljivih nutritijenata šejk preporučuju svi lekari i nutricionisti.
  • ◉ Imate problem sa spavanjem? Ovaj napitak će rešiti problem, uzmite ga pola sata pre odlaska u krevet
16:59 h 25-May-2025
  • Španska dijeta, poznata i kao "mediteranska dijeta" u španskom stilu, zasniva se na tradicionalnoj ishrani mediteranskog regiona.
  • Mediteranska dijeta za gubitak kilograma
08:30 h
  • Mučnina, osip na koži, glavobolje, umor, samo su neki od simptoma koji pokazuju da vam je telo puno otrova, kažu stručnjaci.
  • 7 znakova da vam zdravlje ugroženo! Ne ignorišite ih
07:27 h
  • Za mnoge sportiste, orašasti plodovi su omiljeni međuobrok pre ili nakon treninga.
  • Orašasti plodovi - Najžena
07:03 h
  • Malo toga pruža utehu kao šoljica toplog čaja uz kockicu čokolade, a nova istraživanja pokazuju da ova omiljena kombinacija može imati i iznenađujuće koristi za zdravlje.Naime, crna čokolada – ako se konzumira u umerenim količinama – može doprineti snižavanju krvnog pritiska i očuvanju zdravlja krvnih sudova, tvrde kardiolozi.Crna čokolada s visokim udelom kakaa ima prednostIstraživanje objavljeno u uglednom European Journal of Preventive Cardiology analiziralo je podatke iz čak 145 kliničkih studija i pokazalo da redovna konzumacija flavan-3-ola – jedinjenja prirodno prisutnih u čaju, jabukama, kakau i crnoj čokoladi – može doprineti snižavanju krvnog pritiska, naročito kod osoba s povišenim vrednostima, prenosi index.hr.U nekim slučajevima, efekti su bili uporedivi s blagim delovanjem lekova za pritisak.
  • Crna čokolada je dobra za zdravlje srca?
00:00 h
  • MISLITE da je zdrava užina uveče pred spavanje bezopasna?
  • VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Ove zdrave namirnice izbegavajte pre spavanja
Danas

Koliko vam je vode potrebno zavisi od različitih faktora kao što su starost, pol, klima i koliko ste fizički aktivniVoda je ključna za život.Mnoge svetske smernice predlažu ženama da piju oko dva litra vode svaki dan, a muškarcima 2,5.Ali naučnici kažu da naša potreba za vodom zavisi od nekoliko faktora.Ako se ne pije dovoljno vode, to može da dovede do dehidracije, ali unošenje previše vode takođe može da bude smrtonosno.Voda čini oko 60 odsto naše telesne težine.Ona je u našim ćelijama, organima, krvi i u različitim putevima u našem telu.„Voda je hranljiva materija“, kaže doktorka Nidija Rodrigez-Sančez, stručnjakinja za hidraciju sa Univerzitetu u Stirlingu, u Škotskoj.„Usredsređujemo se na proteine, vitamine, ugljene hidrate i vlakna, ali ne razmišljamo o vodi kao o važnom hranljivom sastojku u našem životu.“Voda igra ključnu ulogu u skoro svakoj telesnoj funkciji.Prema Harvardskoj školi medicine, u neke od njenih ključnih uloga spadaju:Prenošenje hranljivih materija i kiseonika do ćelijaIspiranje bakterija iz bešikePomoć pri varenjuSprečavanje konstipacijeNormalizovanje krvnog pritiskaAmortizacija zglobovaZaštita organa i tkivaRegulisanje telesne temperatureOdržavanje ravnoteže elektrolita (natrijum) Šta se dešava ako ne pijete dovoljno vode?Ljudska tela neprestano gube vodu kroz znojenje, mokrenje, pa čak i disanje.Da bismo nastavili da funkcionišemo kako treba, ova izgubljena tečnost mora da se nadoknadi.Taj proces koji se naziva vodenom ravnotežom.Kad telo gubi više vode nego što je unosi u sebe, može da se desi dehidracija.To može da dovede do širokog dijapazona zdravstvenih problema.Simptomi dehidracijeTamnožuta mokraća jakog mirisaReđe mokrenje nego običnoOsećaj ošamućenosti ili vrtoglaviceOsećaj umoraSuva usta, usne i jezikUpale očiU teškim slučajevima, dehidracija može da izazove zbunjenost, ubrzano lupanje srca pa čak i otkazivanje organa, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Ako popijete previše vode, može li to da bude opasno?Da, a posledice mogu biti ozbiljne.Kad se za kratko vreme popiju prekomerne količine vode to može da izazove hiponatremiju, poznatu i kao trovanje vodom.To se dešava kad ravnoteža natrijuma u vašoj krvi postane opasno niska, dovevši do oticanja ćelija.U simptome hiponatremije spadaju:Mučnina i povraćanjeGlavoboljaZbunjenostGubitak energije, pospanost i zamorNemir i razdražljivostSlabost u mišićima, spazmi ili grčeviEpileptični napadiU ekstremnim slučajevima, koma Džoana Peri je 2018. Danas

Plantbased

„disbioze“, počinjemo da osećamo različite tegobe, kao na pr: Nadimanje i probavne tegobe Oslabljen imunitet Upalne procese Poremećaj raspoloženja Neobjašnjivo gojenje Zbog toga je zaštita zdravlja i vitalnosti mikrobioma – izuzetno važna. Foto: Shutterstock Gastroenterolog objašnjava šta se dešava sa dobrim bakterijama, čak i posle unosa malo alkohola Dr Bulsevic objašnjava da čak i umerena konzumacija alkohola može da ima značajan negativan uticaj na bakterije u debelom crevu i da do ove loše promene dolazi jako brzo.

Ovo su ključne promene do kojih dolazi unosom alkohola, a koje su pronađene tokom naučnih studija: Narušava se balans mikroorganizama – Samo 30 minuta nakon konzumacije alkohola, studije su pronašle da nam se u krvi povećava nivo bakterijskih endotoksina (toksina koje oslobađaju loše bakterije). Oni su vrlo opasni, jer mogu pokrenuti sistemske upalne procese i oštetiti unutrašnji zid creva; Smanjuje se raznovrsnost dobrih bakterija – Redovna povremena upotreba alkohola u studijama je povezana sa smanjenom raznovrsnošću mikrobioma – što znači manje „dobrih momaka“ da nam pomognu u fermentaciji vlakana, regulaciji apetita, zaštiti unutrašnjeg zida creva i borbi protiv neželjenih napadača; Može doći do ozbiljnih probavnih problema – Alkohol stimuliše creva i može da izazove proliv i neredovno pražnjenje creva – čemu su naročito podložni ljudi koji već imaju osetljivost organa za varenje ili IBS (sindro iritabilnih creva); Podstiče se hronično upalno stanje u organizmu – Mikrobiom koji je van balansa, čemu doprinosi i česta upotreba alkohola, može da pokrene hronično upalno stanje niskog intenziteta u organizmu. Plantbased

Plantbased

Efektni načini da zamenimo majonez ili kiselu pavlaku avokadom Kao namaz na tostiranom hlebu – Upotrebite avokado umesto masnog krem sira ili putera.

Da dodate proteine preko stavite kriške dimljenog tofua; Kao punjenje za vrepove (tortilje) – Upotrebite izgnječeni avokado (sa malo soli i soka od limuna) u vrepovima umesto majoneza i kisele pavlake; Kao osnovu za zdravi dresing za salatu – Izblendajte avokado sa svežim začinskim biljem (peršun, mirođija), belim lukom, limunom i vodom da dobijete kremasti dresing željene gustine; U vege „tuna“ salati za sendviče ili vrepove – Umesto majoneza, upotrebite izgnječeni avokado sa dodatkom senfa, soli i limuna da povežete izgnječene leblebije, seckani celer i krastavčiće; U blendiranim pasta sosovima – Umesto sa tečnom mlečnom pavlakom prepunom loših zasićenih masti, izblendajte sastojke za sos za pastu sa avokadom – dobićete divno kremastu teksturu na mnogo zdraviji način. Kremasti preliv koji morate probati – humus dresing sa senfom i limunom Ovo je jedan od omiljenih brzih dresinga koje i sama koristim, za koji vam treba svega par minuta, a pretvara bilo koju salatu ili mešanu činiju žitarica i povrća u obrok na kome bi vam pozavideli čak i oni koji nisu ljubitelji povrća. Potrebno je: 3 pune kašike običnog humusa 1 kašičica senfa 2 kašičice svežeg soka od limuna (ili malo više po ukusu) 1-2 kašike vode (u zavisnosti od gustine dresinga koju želite) 1/2 kašičice belog luka u granulama (ili 1 mali čen belog luka ispasiran) So i biber po ukusu Pomešajte sve sastojke u dubljoj činijici i umutite viljuškom ili žicom dok smesa ne postane potpuno glatka. Plantbased