Bio je karbonizovan i zakopan ispod praga kuće iz bronzanog doba, pre oko 3.300 godina pre nove ere.Arheolozi veruju da je hleb, čiji je jedan komad bio otkinut, zakopan tokom izgradnje kuće i da je deo rituala obilja.Analiza je pokazala da se hleb pravio od grubo mlevenog dvozrnca, drevne sorte pšenice i zrna sočiva, a kao kvasac se koristio list neidentifikovane biljke.Somuni po receptu za hleb iz bronzanog doba se od prošle nedelje mese i u lokalnoj pekari Halk Ekmek.Kombinacija drevne sorte pšenice, sočiva i bulgura, koja je nakon analiza delovala najbliža recepturi iz bronzanog doba, daje bogat hleb sa malo glutena i bez konzervansa, a somuni od 300 grama, po ceni od 50 turskih lira (oko 1,12 evra), rasprodate su za samo nekoliko sati.Pokrajina Eskišehir, nekada bogata brojnim izvorima vode, sada je suočena sa sušom.„Suočavamo se sa klimatskom krizom, ali i dalje gajimo kukuruz i suncokret koji zahtevaju mnogo vode. Danas