Gluten je zbirni naziv za grupu proteina koji se prirodno nalaze u pšenici, raži i ječmu Bol u stomaku i nadutost.Ovo je danima osećala Sara Vasić kad bi pojela peciva ili pastu, kao i bilo koju drugu namirnicu koja ima gluten - prirodni protein u pšenici i sličnim vrstama žitarica.„Prvo sam mislila da imam neki virus, a posle odlaska kod lekara shvatila sam da sam netolerantna na gluten”, kaže ova 32-godišnjakinja za BBC na srpskom.Netolerancija je manje ozbiljno stanje čiji se simptomi mogu pojaviti posle konzumiranja glutena.Ipak, postoje i oni koji se bore sa celijakijom - hroničnom, autoimunom bolešću koja oštećuje tanko crevo.U zdravom sistemu organa za varenje gluten prolazi bez značajnih problema, ali kod ljudi sa celijakijom dovodi do oštećenja crevnih resica, ključnih za upijanje hraniljivih materija, objašnjava gastroenterolog Srđan Marković za BBC na srpskom.Poslednjih godina sve češći je i „bezglutenski" način ishrane, koji podrazumeva izbacivanje hleba, peciva i paste.Priča o glutenu u ishrani na Balkanu je postala jedna od glavnih tema među nutricionistima kada je otkriveno da jedan od najboljih tenisera sveta, Novak Đoković, ne jede ništa što bi moglo da sadrži ovaj prirodni protein.Još pre mnogo godina, utvrđeno je da je gluten pravio probleme Đokoviću prilikom disanja, odnosno da je srpski teniser alergičan na njega.„Ishrana mi je promenila život, pozitivno je uticala na karijeru, kako se osećam na terenu i van njega.
Neka istraživanja su ukazala na moguće koristi umerene konzumacije crnog vina za zdravlje srca, ali je važno napomenuti da alkohol nosi i brojne rizike, naročito kada se konzumira u većim količinama.
Međutim, stručnjaci upozoravaju da se srčani udari i druge kardiovaskularne bolesti često ne razvijaju tako očigledno upravo zato što ne prepoznajemo sve moguće simptome koje bismo mogli osetiti.
Migrena može da promeni nečiju budućnost, prekine karijeru i ograniči život.