Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
26
4.89
7.04
11.88/0.90
26.00
2.77
0.11
1446.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 26
44 ■ 0.99/0.01 ■ 3 ■ 50.3
Best clustering variants
44 0.99/0.01 3 50.3
Danas

godine prikupili kuhinjske sunđere iz 100 domova u Filadelfiji.Otkrili su da je samo jedan do dva odsto tih sunđera sadržalo bakterije povezane sa trovanjem hranom kod ljudi.Čak i u tim slučajevima, količina štetnih bakterija bila je veoma mala.Ovo otkriće potvrdila je i studija iz 2022.

godine u kojoj je Solvejg Langsrud, naučnica iz norveškog instituta za istraživanje hrane Nofima, uporedila bakterije iz sunđera i četki za pranje sudova.Otkrila je da su i sunđeri i četke sadržali slične bezopasne bakterije, među kojima su bile i vrste kao što su acinetobakter, Chryseobacterium, Enhydrobacter, enterobakterija, i pseudomonas.Međutim sveukupno gledano, četke su sadržale znatno manje bakterija.„Velika većina bakterija u sunđerima ne izaziva bolesti, one im samo daju neprijatan miris“, kaže Kvinlan.„Ipak, ako koristite sunđer za upijanje viška tečnosti na sirovom mesu, postoji mogućnost da na mesu završe patogene bakterije, a studije su pokazale da patogeni mogu da se izoluju iz kuhinjskih sunđera“.Dakle, iako bakterije koje žive u vašem sunđeru obično nisu štetne, ako na njega dospeju opasne bakterije poput salmonele, struktura sunđera može da im omogući brzo razmnožavanje.Za ovo postoje i dokazi.U istraživanju koje je sprovela Langsrud, salmonela je dodata u kuhinjske sunđere i uspevala je da preživi i da se razmnožava.Međutim, kada su iste bakterije dodate u četke, one su umrle.To je verovatno zbog toga što se četke bolje suše između upotrebe, što ubija bakterije, dok unutrašnjost sunđera može da ostane vlažna ako se koristi svakodnevno.Tada potencijalno patogene bakterije mogu da se prenesu sa sunđera na tanjire, pribor za jelo i radne površine.Dakle, koliko često treba menjati kuhinjski sunđer?Kvinlan smatra da bi idealno bilo menjati ga nedeljno, ali postoje i načini da mu se produži vek trajanja. Danas

Danas

godine objavio nova istraživanja o bakterijskom mikrobiomu korišćenih kuhinjskih sunđera.U njima je otkrio neverovatnih 362 vrste mikroba.Na nekim mestima, gustina bakterija dostizala je do 54 milijarde jedinki po kvadratnom centimetru.„Ovo je ogroman broj, sličan količini bakterija koju biste pronašli u uzorku ljudske stolice“, kaže Egert.Sunđeri su puni rupica i džepova i svaki od njih pruža nišu u kojoj može da se naseli određena zajednica mikroba.Lingčong Jou, sintetički biolog na Univerzitetu Djuku u Sjedinjenim Državama (SAD), i njegov tim koristili su računarske modele za analizu složenog okruženja sunđera u istraživanju koje su sproveli 2022.

godine.Otkrili su da sunđeri koji imaju džepove različitih veličina podstiču najveći rast mikroba.Njegov tim je zatim potvrdio ove rezultate uzgajajući različite sojeve bakterije Ešerihije koli u sunđerima od celuloze.„Otkrili su da različite veličine pora u kuhinjskim sunđerima zaista igraju ključnu ulogu u podsticanju rasta bakterija“, objašnjava Egert.„Ovo je razumljivo, jer kod mikroba postoje individualisti – bakterije koje vole da rastu same, ali i one kojima je potrebna zajednica.„Unutar sunđera postoji toliko različitih struktura i niša da svaka bakterija može da se oseća ‘srećno'“.Dakle, sunđeri su savršen dom za bakterije.Međutim, to nužno ne znači da predstavljaju i zdravstveni rizik za ljude.Bakterije su svuda – na našoj koži, u zemlji i u vazduhu oko nas.Nisu sve štetne, naprotiv, mnoge obavljaju važne funkcije.Dakle, ključno pitanje je da li su bakterije u sunđerima zaista razlog za brigu? Danas

11:00 h 07-Jun-2025
  • Dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje u domaćinstvu ili na poslu može ozbiljno oštetiti pluća, naročito kod žena, upozoravaju istraživači iz Norveške. Njihovo istraživanje, koje je trajalo 20 godina i obuhvatilo hiljade odraslih osoba, pokazalo je da česta izloženost hemikalijama za čišćenje izaziva trajno oštećenje respiratornog sistema, povećava rizik od astme i dovodi do ubrzanog opadanja funkcije pluća — štete koje su uporedive sa onima izazvanim pušenjem.
  • ◉ Sredstva za čišćenje ubrzavaju opadanje funkcija pluća kod žena: Izloženost hemikalijama oštećuje respiratorni sistem
17:00 h 05-Jun-2025
  • U avijaciji se pažnja najčešće usmerava na ono što se dešava u vazduhu, dok mnogi važni procesi na zemlji ostaju van fokusa putnika i javnosti – iako su neophodni za bezbedan let.
  • Svako sletanje aviona ostavlja trag: Zašto piste moraju redovno da se čiste od gume
16:48 h
  • Za pranje sudova koristimo kuhinjske sunđere, ali oni su vlažni i puni mrvica zbog čega su savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija.
  • Kuhinjski sunđer ili četka za pranje sudova - šta je zdravije
14:09 h
  • Ovaj kzhinjski uređaj koristimo često, ali retko kada razmišljamo o njegovom čišćenju – sve dok iz njega ne počnu da ispadaju zagorele mrvice.
  • KAKO NAJBRŽE DA OČISTITE TOSTER OD MRVICA HLEBA
13:05 h
  • Uprkos redovnom čišćenju i korišćenju modernih pomagala, sitne čestice se uvek brzo pojavljuju na svim površinama u domu.
  • Kineski trik čišćenja poda
10:44 h
  • Zagorelo dno posuđa jedno je od najčešćih i najneprijatnijih problema u kuhinji s kojima se svakodnevno susreću brojni ljudi.
  • Zagoreli tiganj - Najžena
08:17 h
  • Perite jastučnicu i prekrivač u vreloj vodi svake nedelje.
  • AKO IMATE VIŠE OD 60 GODINA IZBACITE OVE STVARI IZ KUĆE
08:12 h
  • Gastroenterolog dr Vojislav Perišić nedavno je gostovao na Prvoj televiziji, gde je delio korisne savete o ishrani tokom letnjih odmora, ističući opasnosti koje vrebaju na svakom koraku, posebno u određenim državama.
  • Ako idete u Grčku, ovu hranu izbegavajte: Lekar otkrio šta nikako ne treba jesti na letovanju
Danas

godine u kojoj je Solvejg Langsrud, naučnica iz norveškog instituta za istraživanje hrane Nofima, uporedila bakterije iz sunđera i četki za pranje sudova.Otkrila je da su i sunđeri i četke sadržali slične bezopasne bakterije, među kojima su bile i vrste kao što su acinetobakter, Chryseobacterium, Enhydrobacter, enterobakterija, i pseudomonas.Međutim sveukupno gledano, četke su sadržale znatno manje bakterija.„Velika većina bakterija u sunđerima ne izaziva bolesti, one im samo daju neprijatan miris“, kaže Kvinlan.„Ipak, ako koristite sunđer za upijanje viška tečnosti na sirovom mesu, postoji mogućnost da na mesu završe patogene bakterije, a studije su pokazale da patogeni mogu da se izoluju iz kuhinjskih sunđera“.Dakle, iako bakterije koje žive u vašem sunđeru obično nisu štetne, ako na njega dospeju opasne bakterije poput salmonele, struktura sunđera može da im omogući brzo razmnožavanje.Za ovo postoje i dokazi.U istraživanju koje je sprovela Langsrud, salmonela je dodata u kuhinjske sunđere i uspevala je da preživi i da se razmnožava.Međutim, kada su iste bakterije dodate u četke, one su umrle.To je verovatno zbog toga što se četke bolje suše između upotrebe, što ubija bakterije, dok unutrašnjost sunđera može da ostane vlažna ako se koristi svakodnevno.Tada potencijalno patogene bakterije mogu da se prenesu sa sunđera na tanjire, pribor za jelo i radne površine.Dakle, koliko često treba menjati kuhinjski sunđer?Kvinlan smatra da bi idealno bilo menjati ga nedeljno, ali postoje i načini da mu se produži vek trajanja.

Sudove je bolje prati četkom jer se brže suši i zadržava manje„Postoje dva jednostavna načina za čišćenje sunđera.„Možete ih staviti u mašinu za pranje sudova na kraju dana ili ih staviti u mikrotalasnu pećnicu na minut, dok ne vidite paru kako izlazi.„To će ubiti većinu patogena“.Istraživanja su pokazala da pranje sunđera u mašini za sudove ili zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici može da smanji količinu bakterija i da bude delotvornije od pranja deterdžentom.Međutim, kao što je Egertova studija pokazala, ovakve metode mogu da selektuju otpornije sojeve bakterija, zbog čega čišćenje vremenom postaje manje efikasno.Potapanje sunđera u ključalu vodu ili dezinfekciono sredstvo takođe može da uništi većinu bakterija, iako neke mogu da prežive, posebno one koje obrazuju zaštitne, lepljive biofilmove.Ipak, pokazalo se da je ova metoda delotvorna za smanjenje mogućih patogena kao što je salmonela.Stručnjaci savetuju i da se sunđeri ne drže u sudoperi kako bi mogli da se osuše između upotreba, kao i da se temeljno ocede i da se sa njih uklone ostaci hrane.A sunđer možete da zamenite i drugim sredstvom za pranje sudova.„Ja uopšte ne bih koristio kuhinjske sunđere.„Iskreno, meni nije razumno da se takav predmet koristi u kuhinjskom okruženju“, kaže Egert.„Četka je mnogo bolja, jer sadrži manje bakterija i lakše se suši.„I lakše se čisti“.BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Vajberu. Danas