Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
96
1.43
7.43
45.38/0.57
96.00
7.43
0.08
6154.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 96
168 ■ 0.99/0.01 ■ 10 ■ 77.5
Best clustering variants
168 0.99/0.01 10 77.5
021

Da li ste se ikada osećali naduto, umorno ili ste bili loše raspoloženi bez očiglednog razloga?

Možda creva pokušavaju nešto da vam kažu.Zdravlje creva je više od samog varenje - ono je temelj našeg imuniteta, mentalnog blagostanja i našeg opšteg osećaja vitalnosti.Crevnoj flori, koju čine bilioni bakterija i mikroorganizama, najbolje pogoduje uravnotežena ishrana koja je bogata hranljivim materijama.Međutim, loše navike u ishrani mogu da naruše ovu osetljivu sredinu, što može da dovede do probavnih tegoba, upala i hroničnih bolesti.Dr Džuli Mekdonald, viša predavačica u Centru za izučavanje otpornosti bakterija na antibiotike na Imperijal koledžu u Londonu, objašnjava da se poremećaji u crevima manifestuju ne razne načine, ne samo probavnim simptomima.Svaki čovek ima crevnu mikrobiotu koja je jedinstvena, kao i otisak prsta.To znači da neki ljudi prirodno imaju otporniji probavni sistem, dok su drugi podložniji poremećajima.Na zdravlje creva utiču genetika, sredina u kojoj se živi, način ishrane, pa čak i činioci iz ranog života – na primer, da li je neko rođen carskim rezom ili prirodnim putem.Upravo ova jedinstvena priroda naše crevne flore predstavlja izazov za istraživače.Iako su naučnici uspeli da identifikuju osnovne grupe korisnih bakterija, precizno utvrđivanje mikroorganizama koji su odgovorni za bolesti i loše zdravlje je i dalje složeno.Ono si što jedeš„Način ishrane ima veliki uticaj na raznovrsnost crevne mikrobiote”, kaže dr Bendžamin Mališ, klinički istraživač i konsultant na Imperijal koledžu u Londonu.„U istraživanjima smo videli da promene u ishrani, poput smanjenog unosa mesa ili povećanog unosa vlakana, mogu značajno da utiču na sastav crevnih bakterija”.Na primer, istraživanja ukazuju da uvođenje fermentisanih mlečnih proizvoda, kao što su jogurt i kefir, može da podstakne rast dobrih bakterija poput laktobacila i bifidobakterija, čak i bez značajnog povećanja ukupne raznovrsnosti mikrobiote.Ipak, ishrana nije jedini odlučujući činilac za zdravlje creva.Ostali važni činioci su: San i stres: loš san i hronični stres negativno utiču na zdravlje creva;Fizička aktivnost: redovno kretanje i vežbanje doprinose zdravoj crevnoj flori;Antibiotici: prekomerna upotreba antibiotika u medicini i poljoprivredi može da naruši broj korisih bakterija i poveća rizik od otpornosti organizma na antibiotike. 021

Danas

Stručnjaci veruju da zdravlje creva može da utiče na naše ponašanje, nivo stresa koji osećamo i ukupan osećaj dobrostanjaNajbolje namirnice za zdrava crevaFermentisane namirnice sadrže probiotike – žive bakterije koje doprinose održavanju ravnoteže crevne mikrobiote.Studije pokazuju da unos namirnica bogatih probioticima može da poboljša varenje, smanji nadutost i doprinese jačanju imuniteta.Najpoznatije fermentisane namirnice su:Jogurt (na kojem je naznačeno da sadrži žive i aktivne bakterije);Kefir: mlečni napitak napravljen fermentacijom mleka (kravljeg, kozjeg ili ovčijeg) i kefirna zrnca (kombinacija bakterija mlečne kiseline i kvasaca);Kiseli kupus: napravljen od iseckanog kupusa i soli;Kimči: tradicionalno korejsko jelo od fermentisanog povrća, najčešće napa (kineskog) kupusa, rotkve, belog luka, đumbira, ljute paprike, i ribljeg sosa, i soli;Miso: japanska frementisana pasta od soje, soli i kodži (Aspergillus oryzae), vrsta plesni koja se uzgaja obično na pirinču i ječmu;Tempeh: indonežanski proizvod bogat biljnim proteinima, napravljen od kuvanih i blago fermentisanih zrna sojeOstali izvori: kombuča/kombuha (čajna gljiva – širom sveta), dosa (indijska palačinka od fermentisanog testa napravljenog od mlevenog crnog mungo pasulja i pirinča), nato (japansko jelo od fermentisanih sojinih zrna).Savet: Ako tek počinjete da uvodite fermentisane namirnice, počnite da unosite male količine da biste izbegli nelagodnost u stomaku.

Fermentisane namirnice, poput korejskog specijaliteta kimči, postale su popularne zbog prednosti po naše zdravljeVlakna deluju kao prebiotici jer hrane korisne crevne bakterije, poput onih koje se nalaze u probiotskim namirnicama, i podstiču pravilno i redovno varenje.Istraživanja pokazuju da ishrana bogata vlaknima može da smanji rizik od bolesti gastrointestinalnog trakta i doprinese regulaciji telesne mase.Namirnice bogate vlaknima:Integralne žitarice: zob, kinoa, integralni pirinač;Mahunarke: sočivo, leblebije, crni pasulj;Voće: jabuke, banane, bobičasto voće (borovnice, maline);Povrće: brokoli, šargarepa, artičoka;Orašasti plodovi i semenke: bademi, laneno seme, čija seme.Savet: Postepeno povećavajte unos vlakana da biste izbegli nadutost. Danas

Ona

Stabilniji nivo šećera u krvi: Izbalansirana ishrana smanjuje nagle skokove glukoze.

Spisak za kupovinu Povrće bogato proteinima: spanać, artičoke, brokoli, prokelj Voće i povrće bogato antioksidansima: borovnice, jagode, kivi, šargarepa, banane, citrusno voće, paradajz, paprika Mahunarke: sočivo, leblebije, beli pasulj, grašak Integralne žitarice: ovas, raž, ječam Nemasan protein: ćuretina, piletina, jaja, tofu, tempeh, proteini u prahu Riba bogata omega-3 masnim kiselinama: losos, tuna, pastrmka, skuša Mlečni proizvodi sa niskim procentom masti: grčki jogurt, sir (neprerađeni), biljna mleka Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, chia, lan, bademov puter Složeni ugljeni hidrati: integralni pirinač, kinoa, ovsene pahuljice, batat Zdrave masti: avokado, maslinovo ulje Kolagen: supe od kostiju, morski kolagen Voda: najmanje 2 litre dnevno (plus biljni, detoks čajevi bez šećera poput zelenog čaja, limuna, hibiskusa) Ključni nutrijenti za zdravlje i oblik gluteusa Kompletni proteini: za izgradnju i oporavak mišića Izvori: jaja, riba, nemasno meso, mahunarke, mlečni proizvodi, kinoa Zdrave masti: za hormone i apsorpciju vitamina Izvori: avokado, orasi, chia, lan, maslinovo ulje, masna riba Antioksidansi: za borbu protiv slobodnih radikala i elastičnu kožu Izvori: lisnato zeleno povrće, bobičasto voće, šargarepa, paradajz Kolagen + vitamin C: za čvrstoću i elastičnost kože Izvori: supe od kostiju, morski kolagen, citrusno voće, jagode, kivi Magnezijum i kalijum: za bolju kontrakciju mišića i manje zadržavanje vode Izvori: spanać, banana, avokado, mahunarke, kakao Hrana koju treba izbegavati Rafinisani šećeri i belo brašno Gazirani sokovi i alkohol Prerađena i brza hrana Mesne prerađevine (viršle, salame, kobasice) Industrijsko pecivo i kolači Kako sprovoditi dijetu za gluteus Prema rečima dr Mire, dijeta treba da traje najmanje 6 do 8 nedelja kako bi se videli prvi rezultati u zategnutosti i tonusu, ali je cilj da postane trajni deo načina života. Ona

Ona

“Naravno, ishrana mora biti praćena fizičkom aktivnošću i kvalitetnim snom”, naglašava ona.

Primer jelovnika Doručak: Omlet od 3 belanca + 1 celo jaje sa spanaćem, parče integralnog hleba, zeleni čaj Užina: Grčki jogurt, 10 badema Ručak: Pečeni losos sa kinoom i rukolom, salata od paradajza i avokada Užina: Banana i kašičica putera od kikirikija Večera: Topla salata od sočiva sa paprikom, crvenim lukom i tunjevinom Doručak: Ovsene pahuljice sa biljnim mlekom, chia semenkama, borovnicama i orasima Užina: Proteinski šejk Ručak: Grilovana piletina, pire od batata, brokoli na pari Užina: Krastavac sa humusom Večera: Salata sa leblebijama, spanaćem, avokadom i kuvanim jajetom Doručak: Tost od integralnog hleba sa avokadom i poširanim jajetom Užina: Šaka bobičastog voća + 1 red tamne čokolade (85% kakao) Ručak: Tacos sa ribom u integralnim tortiljama, kupusom i salsom Užina: Jogurt sa lanenim semenkama Večera: Krem supa od bundeve + salata sa rendanom šargarepom i pilećim fileom Doručak: Proteinski šejk sa spanaćem, bananom i bademovim puterom Užina: Kuvano jaje i mandarina Ručak: Ćufte od ćuretine, integralni pirinač, špargle Užina: Zeleni šejk sa krastavcem, limunom i đumbirom Večera: Salata sa tunjevinom, belim pasuljem i rukolom Doručak: Palačinke od ovsa sa cimetom, medom i jagodama Užina: Šolja edamame graška sa morskom solju Ručak: Biftek sa pečenim krompirom i salatom od kupusa Užina: Jogurt sa prahom od čistog kakaa Večera: Omlet od belanaca sa pečurkama i spanaćem Doručak: Puding od chia semenki sa bademovim mlekom i voćem Užina: Domaća proteinska pločica od ovsa, urmi i orašastih plodova Ručak: Burger od sočiva sa zelenom salatom i pečenim batatom Užina: Proteinski šejk sa kakaom i ledom Večera: Supa od sočiva i salata od paradajza i bosiljka Doručak: Integralni hleb sa avokadom, čeri paradajzom i suncokretovim semenkama Užina: Grčki jogurt i maline Ručak: Paelja sa morskim plodovima i mešana salata Užina: Jabuka sa cimetom Večera: Tofu sa povrćem i integralnim pirinčem Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram). Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Ona