Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
288
0.99
6.16
143.68/0.90
288.00
15.07
0.05
17527.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 288
538 ■ 0.99/0.01 ■ 29 ■ 406.6
Best clustering variants
538 0.99/0.01 29 406.6
22:30 h 13-Jun-2025
  • Masku za lice od lanenih semenki iz kućne radinosti mnoge dame opisuju kao prirodni botoks, a evo šta o tome kažu dermatolozi.
  • ◉ Maska za lice koja deluje kao botoks
08:00 h 11-Jun-2025
  • Prvo oglašavanje našeg pevača (42) iz bolnice: "Nogu često ne osećam, jedva dišem" "Nogu često ne osećam, jedva dišem, OTEKAO MI JE I STOMAK" Prvo oglašavanje našeg pevača (42) iz bolnice: "Majka me nije pozvala da pita kako sam" Pevač Bojan Tomović trenutno se leči od plućne embolije Porodica ga nije kontaktirala Dušan Lukić Novinarstvom se bavi od 2017.
  • Prvo oglašavanje našeg pevača (42) iz bolnice: "Nogu često ne osećam, jedva dišem"
07:30 h
  • Zvezda filma "Pirati sa Kariba" odlučio se za ovu neobičnu terapiju u luksuznoj klinici u Londonu, zabrinut zbog nivoa toksina u svom organizmu.
  • Orlando Blum u panici zbog plastike u krvi: Dao bogatstvo za bizaran tretman
07:01 h
  • Slobodno vreme Hteo da spremi ručak pa grdno zažalio: Ivan zbog pirinča postao hit na mrežama Ivan hteo da spremi ručak za dva dana pa grdno zažalio: Urnebesnom avanturom u kuhinji nasmejao Srbe: "Šaljem posuđe i gladne rođake" (VIDEO) Ivan svojom kulinarskom greškom nasmejao korisnike društvenih mreža. Hteo da napravi ručak za dva dana pa skuvao kilogram pirinča. Svi smo bar jednom u životu napravili neku kulinarsku grešku zbog koje smo se osećali kao da smo u centru kulinarske apokalipse.
  • Hteo da spremi ručak pa grdno zažalio: Ivan zbog pirinča postao hit na mrežama
07:00 h
  • Kreatin je dugo popularan među sportistima, ali o njemu se u poslednje vreme raspituju i oni koji ga nikad nisu uzimali.
  • Iskustvo devojke koja je uzimala kreatin
06:30 h
  • Vitamin A je esencijalni nutrijent za naš organizam, s brojnim dobrobitima za zdravlje tela i lepotu kože i kose.
  • Prirodno zatezanje kože - Najžena
06:00 h
  • Povišeni krvni pritisak, pojedinačno gledano, najznačajniji je faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.
  • Povišen pritisak se može videti nogama i rukama
05:47 h
  • Jedna od najkorisnijih, a često potcenjenih namirnica na našem stolu upravo je paradajz.
  • Namirnica koja ima moć da obnovi telo pušača: Pomaže srcu i krvnim sudovima
021

Da li ste se ikada osećali naduto, umorno ili ste bili loše raspoloženi bez očiglednog razloga?

Možda creva pokušavaju nešto da vam kažu.Zdravlje creva je više od samog varenje - ono je temelj našeg imuniteta, mentalnog blagostanja i našeg opšteg osećaja vitalnosti.Crevnoj flori, koju čine bilioni bakterija i mikroorganizama, najbolje pogoduje uravnotežena ishrana koja je bogata hranljivim materijama.Međutim, loše navike u ishrani mogu da naruše ovu osetljivu sredinu, što može da dovede do probavnih tegoba, upala i hroničnih bolesti.Dr Džuli Mekdonald, viša predavačica u Centru za izučavanje otpornosti bakterija na antibiotike na Imperijal koledžu u Londonu, objašnjava da se poremećaji u crevima manifestuju ne razne načine, ne samo probavnim simptomima.Svaki čovek ima crevnu mikrobiotu koja je jedinstvena, kao i otisak prsta.To znači da neki ljudi prirodno imaju otporniji probavni sistem, dok su drugi podložniji poremećajima.Na zdravlje creva utiču genetika, sredina u kojoj se živi, način ishrane, pa čak i činioci iz ranog života – na primer, da li je neko rođen carskim rezom ili prirodnim putem.Upravo ova jedinstvena priroda naše crevne flore predstavlja izazov za istraživače.Iako su naučnici uspeli da identifikuju osnovne grupe korisnih bakterija, precizno utvrđivanje mikroorganizama koji su odgovorni za bolesti i loše zdravlje je i dalje složeno.Ono si što jedeš„Način ishrane ima veliki uticaj na raznovrsnost crevne mikrobiote”, kaže dr Bendžamin Mališ, klinički istraživač i konsultant na Imperijal koledžu u Londonu.„U istraživanjima smo videli da promene u ishrani, poput smanjenog unosa mesa ili povećanog unosa vlakana, mogu značajno da utiču na sastav crevnih bakterija”.Na primer, istraživanja ukazuju da uvođenje fermentisanih mlečnih proizvoda, kao što su jogurt i kefir, može da podstakne rast dobrih bakterija poput laktobacila i bifidobakterija, čak i bez značajnog povećanja ukupne raznovrsnosti mikrobiote.Ipak, ishrana nije jedini odlučujući činilac za zdravlje creva.Ostali važni činioci su: San i stres: loš san i hronični stres negativno utiču na zdravlje creva;Fizička aktivnost: redovno kretanje i vežbanje doprinose zdravoj crevnoj flori;Antibiotici: prekomerna upotreba antibiotika u medicini i poljoprivredi može da naruši broj korisih bakterija i poveća rizik od otpornosti organizma na antibiotike. 021

Danas

Stručnjaci veruju da zdravlje creva može da utiče na naše ponašanje, nivo stresa koji osećamo i ukupan osećaj dobrostanjaNajbolje namirnice za zdrava crevaFermentisane namirnice sadrže probiotike – žive bakterije koje doprinose održavanju ravnoteže crevne mikrobiote.Studije pokazuju da unos namirnica bogatih probioticima može da poboljša varenje, smanji nadutost i doprinese jačanju imuniteta.Najpoznatije fermentisane namirnice su:Jogurt (na kojem je naznačeno da sadrži žive i aktivne bakterije);Kefir: mlečni napitak napravljen fermentacijom mleka (kravljeg, kozjeg ili ovčijeg) i kefirna zrnca (kombinacija bakterija mlečne kiseline i kvasaca);Kiseli kupus: napravljen od iseckanog kupusa i soli;Kimči: tradicionalno korejsko jelo od fermentisanog povrća, najčešće napa (kineskog) kupusa, rotkve, belog luka, đumbira, ljute paprike, i ribljeg sosa, i soli;Miso: japanska frementisana pasta od soje, soli i kodži (Aspergillus oryzae), vrsta plesni koja se uzgaja obično na pirinču i ječmu;Tempeh: indonežanski proizvod bogat biljnim proteinima, napravljen od kuvanih i blago fermentisanih zrna sojeOstali izvori: kombuča/kombuha (čajna gljiva – širom sveta), dosa (indijska palačinka od fermentisanog testa napravljenog od mlevenog crnog mungo pasulja i pirinča), nato (japansko jelo od fermentisanih sojinih zrna).Savet: Ako tek počinjete da uvodite fermentisane namirnice, počnite da unosite male količine da biste izbegli nelagodnost u stomaku.

Fermentisane namirnice, poput korejskog specijaliteta kimči, postale su popularne zbog prednosti po naše zdravljeVlakna deluju kao prebiotici jer hrane korisne crevne bakterije, poput onih koje se nalaze u probiotskim namirnicama, i podstiču pravilno i redovno varenje.Istraživanja pokazuju da ishrana bogata vlaknima može da smanji rizik od bolesti gastrointestinalnog trakta i doprinese regulaciji telesne mase.Namirnice bogate vlaknima:Integralne žitarice: zob, kinoa, integralni pirinač;Mahunarke: sočivo, leblebije, crni pasulj;Voće: jabuke, banane, bobičasto voće (borovnice, maline);Povrće: brokoli, šargarepa, artičoka;Orašasti plodovi i semenke: bademi, laneno seme, čija seme.Savet: Postepeno povećavajte unos vlakana da biste izbegli nadutost. Danas

Ona

Nova Citracell Protect formula NIVEA SUN Protect & Moisture losiona za zaštitu od sunca SPF 50+ i 30 će vas oduševiti laganom, nemasnom teksturom koja se još brže upija i ne ostavlja beli trag - za neuporedivo ugodniji osećaj na koži. Foto: Promo/ Nivea Pouzdana zaštita od UVA i UVB zraka Nova CITRACELL-PROTECT™ vodootporna formula s vitaminom C i hijaluronom formira drugu zaštitnu barijeru duboko unutar kože Održava kožu vlažnom 48 sati za osećaj zdrave i meke kože Ne sadrži UV filtere oktinoksat, oksibenzon i oktokrilen, kao ni mikroplastiku Foto: Promo/ Nivea Pouzdana UV zaštita NIVEA SUN Protect & Moisture losiona za zaštitu od sunca SPF 50+ sada je dostupna u putnom pakovanju od 100 ml. Za aktivne ljude koji traže brzu i efikasnu zaštitu tu je još jedan novi proizvod s Dry-touch formulom koja se upija u nekoliko sekundi - NIVEA SUN Protect & Moisture Invisible Finish losion za zaštitu od sunca SPF 50+. Pouzdana zaštita od UVA i UVB zraka Vodootporna formula efikasno smanjuje uticaj oksidativnog stresa na kožu Dry-touch formula pruža dubinsku hidrataciju i ne ostavlja bele tragove na koži – za osećaj zdrave i nelepljive kože Ne sadrži UV filtere oktinoksat, oksibenzon i oktokrilen, kao ni mikroplastiku Foto: Promo/ Nivea Za najmlađe i najosetljivije, otporan na vodu i znoj, idealan je NIVEA SUN Protect & Care dečji trigger sprej za zaštitu od sunca SPF 50+. Trenutna zaštita od UVA i UVB zraka, opekotina od sunca i dugotrajnog oštećenja kože Izuzetno blaga, vodootporna formula za nežnu kožu dece starije od 3 godine Nova formula s pantenolom i vitaminima C i E - za zdravu kožu Brzo se upija, omogućava lako nanošenje i ne ostavlja lepljiv trag na rukama Ne sadrži UV filtere oktinoksat, oksibenzon i oktokrilen, kao ni mikroplastiku Foto: Promo/ Nivea Isprobajte i NIVEA SUN Protect & Care dečji losion za zaštitu od sunca SPF 50+ koji će pružiti pouzdanu zaštitu aktivnoj deci tokom svakog trenutka na otvorenom.

Podržava zaštitnu barijeru kože i sprečava dehidraciju kože. Foto: Promo/ Nivea Trenutna zaštita od UVA i UVB zraka, opekotina od sunca i dugotrajnog oštećenja kože Izuzetno blaga, vodootporna formula za nežnu kožu dece starije od 3 godine Nova formula s pantenolom i vitaminima C i E - za zdravu kožu Brzo se upija, omogućava lako nanošenje i ne ostavlja lepljiv trag na rukama Ne sadrži UV filtere oktinoksat, oksibenzon i oktokrilen, kao ni mikroplastiku. Ona