Potrebno je: 3 jaja 10 kašika šećera 20 kašika mleka(hladnog) 3 kašike griza 300 g mlevenog keksa 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer za preliv: 1 1/2 l (jedan i po litar) mleka 1 kašika šećera 4 vanilin šećera Rernu zagrejte na 200 stepeni.
Odvojite belanca od žumanca.
Fenomenalan i sladak, uzećete parče više. Desert savršenog ukusa, uzećete parče više. Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.
Fenomenalni i slatki, najbolje odmah stavite duplu meru. Trpeza
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.
Fenomenalna poslastica osvojiće i one izbirljive. Trpeza
Krem stavite u teglu pa ostavite malo u frižideru.
Mekan i kremast, savršen za svečanu i slavsku trpezu. Trpeza
Isecite na 3 jednaka dela, da dobijete pravougaonik.
Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Trpeza
Sočne i mekane, najbolje odmah stavite duplu meru.
Mekana i mirisna, bićete oduševljeni. Trpeza
Brzi čokoladni kolač osvojiće i one koji ne vole slatko.
Nema paljenja rerne, a ukusan kao da ste se trudili satima. Trpeza
Вестите на денот, кратко и јасно, секој ден во твојот инбокс.
Takav je i ovaj brzi čokoladni tart, koji se napravi začas, a nestaje sa stola odmah.
Fenomenalan i sladak, uzećete parče više. Raskošna poslastica oduševiće i one koji ne vole slatko. Trpeza
Mekan i kremast, savršen za svečanu i slavsku trpezu.
Priprema je jednostavna, a nikad ukusnije. Trpeza
Služite uz salatu ili prilog po želji. Trpeza
Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marije Jovanović iz Beograda Oduševiće sve goste, nema ko će ostati na samo jednom parčetu. Trpeza
Pecite na 220°C oko 15 minuta.
Prijatno! Sd
Najbolje služite uz šolju kafe. Trpeza
Kolač bez kog je nezamisliva slavska trpeza, ukusa koji se pamti.
Desert savršenog ukusa, uzećete parče više. Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah. Trpeza
Ukusa koji priča priče, sipaćete tanjir više. Izazvaće lavinu uzdaha već sa prvim zalogajem.
Samo dodajte salatu ili prilog po želji. Trpeza
Pravi se brzo i lako, a osvaja od prvog zalogaja.
Kremast i lagan, nestaće sa stola odmah. Trpeza
Mirisni i slasni, samo dodajte šolju jogurta.
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah. Trpeza
Sočno jelo oduševiće i one izbirljive.
Pravi se brzo i lako, a ukusa koji priča priče. Svaki zalogaj je raj za nepca. Trpeza
Fenomenalan kolač koji pomera granice dobrog ukusa.
Mirisni i slasni, samo dodajte šolju jogurta. Trpeza
Kremast i lagan, nestaće sa stola odmah.
Mažite samostalno na hleb ili dodajte omiljenom desertu. Trpeza
Sočne i slatke, savršenog ukusa.
Kolač bez kog je nezamisliva slavska trpeza, ukusa koji se pamti. Trpeza
Ako volite kafu, ovaj kolač ćete obožavati.
Slatke i kremaste, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko. Trpeza
Priprema je jednostavna, a nikad ukusnije.
Zbog pudinga će biti sočna i kremasta, nema ko vam neće tražiti recept. Trpeza
Fenomenalni i slatki, najbolje odmah stavite duplu meru.
Sočne i slatke, savršenog ukusa. Trpeza
Mekana i mirisna, bićete oduševljeni.
Sočan i sladak, nestaće sa stola čim se postavi. Trpeza
Poslužite uz prilog po želji.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije. Informer
Ravnomerno rasporedite fil preko tečnog testa.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne porumeni. Novosti
Pripremite je za tren oka po sledećem receptu.
Sastojci za patišpanj: 16 belanaca 16 kašika šećera 20 kašika mlevenih oraha 4 kašike brašna 4 kašike ulja Za fil: 16 žumanaca vanilin šećer 20 kašika šećera 100 g šećera u prahu 375 g maslaca 1 l mleka 2 kesice pudinga od vanile 3 kašike brašna 400 g crne mlečne čokolade 3 kašike ulja 200 g pečenih mlevenih lešnika 100 g kokosa 160 ml hladnog mleka 120 g šlag pene od vanile mini oreo Umutite 4 belanceta mikserom, dodajući postepeno 4 kašike šećera, dok ne dobijete čvrst šam. U posebnoj posudi pomešajte 5 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. Lagano ih umešajte u umućena belanca. Sd
Sočne i ukusne, prste da poližete.
Mekane i slatke, prste da poližete. Trpeza
Služite uz meso ili ribu.
Dodajte krem ili namaz po želji. Trpeza
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju.
Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Trpeza
Neodoljivi desert za sve prilike.
Najbolje služite uz šoljicu kafe. Trpeza
Služite uz salatu ili prilog po želji.
Savršenog ukusa, ukućani će stajati u redu za još. Za originalnu bečku šniclu koristi se mekana teletina. Trpeza
Desert sa kokosom i čokoladom pomera granice dobrog ukusa, a idealan za slavsku trpezu.
Neodoljivi kolači idealni su za svečanu i slavsku trpezu, a raspametiće i one koji ne vole slatko. Trpeza
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram). Video: Jasmin Dervišnurović otkiva tajnu najboljih mantija na svetu: Na prvom mestu je kvalitet Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem.
Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja. Ona
Kremasta i slasna, prste da poližete.
Sočne i ukusne, prste da poližete. Trpeza
U jednoj posudi pomešajte brašna, prašak za pecivo i so. Sipajte kiselu vodu pa sve dobro sjedinite – da dobijete gušće testo.
Izlijte u pleh obložen pek papirom. Trpeza
Mirisna i sočna, bićete oduševljeni.
Ukusa koji priča priče, sipaćete tanjir više. Izazvaće lavinu uzdaha već sa prvim zalogajem. Trpeza
5. Savet: Kolač možete praviti i s drugim voćem (borovnice, maline, kajsije...). Prijatno!
(Stil) Pratite nas i putem iOS i android aplikacije. Novosti
A kada mu dodate maline – dobijate savršeni spoj slatkog i kiselkastog, koji osvaja već na prvi zalogaj.
Pređimo na recept koji svako može da isprati: Sastojci za čizkejk sa malinama: Za podlogu: 200 g mlevenog keksa 100 g otopljenog putera 1 čaša soka Za fil: 500 g krem sira 200 ml kisele pavlake ili neutralne pavlake 100 g šećera u prahu 1 želatin (10 g) + 5 kašika vode Za preliv od malina: 300 g malina (sveže ili zamrznute) 2 kašike šećera 1 kašika limunovog soka 1 kašičica gustina + 2 kašike vode Priprema čizkejka sa malinama: Pomešajte mleveni keks ili izmrvljeni sa otopljenim puterom, dolijte soka dovoljno da upije i utisnite smesu na dno kalupa (prečnika oko 20–24 cm), Stavite u frižider dok pripremate fil. Ona
Sve dobro sjedinite mikserom.
Fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Espreso
Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta da se blago zgusne.
Ostavite da se potpuno ohladi. Sd
Prijatno!
Mekan i sočan, pravi raj za nepca. Trpeza
Kolač je gotov kad se odvoji od ivice kalupa.
Probodite ga čačkalicom, gotov je kad na njoj nema ostataka smese. Espreso
Jednostavan kolač bogatog ukusa.
Pravi se lako, a ukusan kao da ste se trudili satima. Trpeza
Sipajte toplu mlečnu smesu u žumanca uz stalno mešanje.
Vratite u šerpu i mešajte dok se smesa ne zgusne. Trpeza
Jednostavno jelo skupog ukusa.
Ručak koji će porodica obožavati. Trpeza
Za pravo osveženje tokom letnjih dana, napravite domaći sladoled za koji vam je potrebno samo nekoliko sastojaka i blender, a pravi se za tili čas. Sladoled je gotov za nekoliko minuta, a pozitivna strana ove poslastice je što tačno znate šta jedete i ne dodajete nepotrebne šećere, arome itd.
Osnovni recept - banana kao osnova: 2 zrele banane, isečene i zamrznute Malo mleka (biljnog ili običnog), po potrebi Opciono: vanila, kakao, puter od kikirikija, jagode, borovnice Kako tačno funkcioniše Stavite zamrznute komade banane u snažan blender ili višenamenski procesor za hranu. Informer
U novoj epizodi "Praktične žene" saznali smo kako da upotrebimo na najbolji mogući način koprivu u dva recepta.
Pica sa koprivom -100 g barene koprive -1 jaje -20 g lanenog brašna -70 g raženog brašna -1 kaščica soli -1/2 kaščice kvasca -nekoliko kašika paradaiz sosa – 5 -6 kolutova kulena -3 kašike domaćeg sira -nekolko maslina – origano Zamesiti testo od navedenih sastojaka. Nova
Bilo je onih koji su bili radoznali da provere da li se recept može ponovo napraviti, te su lokalni zvaničnici kontaktirali jednu pekaru.
Pošto seme drevne žitarice više nije dostupno, u pekari su koristili blisku vrstu, zajedno sa bulgurom i sočivom kako bi približili originalne sastojke. Novosti
Analizom je utvrđeno da je hleb napravljen od krupno mlevenog brašna emera — drevne sorte pšenice — uz dodatak semena sočiva i lista biljke koji je korišćen kao prirodno sredstvo za kvašenje.
Ravan kao palačinka i okruglog oblika, hleb ima prečnik od oko 12,7 centimetara. Kurir
Ove princes krofne kažu da niko ne odbija, jer su vazdušaste i mekane kao duša. Svaki zalogaj je raj za nepca.
Držaće vas dugo sitim, a osvajaju na prvi zalogaj. Trpeza
Gotove pospite šećerom u prahu.
Bonus video: JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno. Espreso
Zatim se dodaju pažljivo oprane jagode i limun.
Kuvanje traje oko 15 minuta – važno je ne mešati, već samo protresti šerpu. Danas
Zasebno umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dodajte u vruć fil i polako mešajte.
Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Trpeza
Ostavite 15 minuta u frižideru da se stegne.
Viljuškom izgnječite avokado, pa pomešajte sa krem sirom, rikotom, limunovim sokom, solju, biberom i malo maslinovog ulja dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Trpeza
U emisiji Praktična žena videli smo recept za odličnu Bum bum tortu.
Ceo recept za Bum Bum tortu pogledajte u videu. Nova
Po želji prelijte preostalim otopljenim puterom.
Foto: Shuterstock Pecite u zagrejanoj rerni dok baklava ne porumeni i ne postane hrskava, 40 do 45 minuta. Informer
Ukoliko vam se kolač zalepio za pleh ili kalup postoji način da ga odlepite.
Važno je znati da kolač treba ostaviti da se ohladi samo 15-ak minuta pre nego što ga izvadite iz pleha kako šećer i puter ne bi postali čvrsti i lepljivi. Penzionisani
Sočan desert nestaće sa stola odmah.
Sočan i sladak, uzećete parče više. Kremast i ukusan, predjelo koje se pamti. Trpeza
Ostaviti u frižideru najmanje 6 sati, idealno preko noći, da se lepo stegne i sjedine ukusi.Saveti:Umesto ananasa iz konzerve može se koristiti i svež, ako je dostupan.Višnje iz kompota treba dobro procediti da ne razvodne fil.Tortu je najbolje seći tankim, vlažnim nožem za uredne parčiće.Moskva torta je spoj nežne slasti i voćne svežine – torta koja se pamti i traži još jedno parče. Idealna za praznike, rođendane i sve trenutke koji zaslužuju nešto posebno.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.
Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas. Danas
Svi volimo bajaderu, a dobija poseban šmek kada joj se pridruži voće. Iskoristite priliku i napravite je tokom prisutnih vrelina.
500 g mlevenog keksa 500 g višanja bez koštica ili jagoda 300 ml mleka 250 g putera 300 g šećera u prahu 100 g mlevenih lešnika 100 g čokolade za kuvanje 2 kašike ruma 2 kesice praška za šlag U sud za mućenje stavite puter i šećer u prahu, pa mutite mikserom dok puter ne postane penast. Sd
Uviti u pletenicu pa onda u puža. Podići i prebaciti u pleh s pek papirom.
Pokriti i ostavite da pogača duplira. Espreso
Ponovite postupak dok na donjem sloju ne bude 8 kora.
Prelijte polovinom krema od pistaća preko testa i pospite polovinom smese od pistaća. Prekrijte 1 korom, pa lagano premažite puterom. Informer
Lagano umešajte šumsko voće – ako je zamrznuto, nije potrebno odmrzavati ako pravite ledeni kolač. Smesu sipajte u silikonski kalup ili kalup obložen providnom folijom.
Poravnajte i stavite u zamrzivač na najmanje 3–4 sata. Espreso
Za 20 minuta dobićete kremasti desert koji oduševljava i izgledom i ukusom, a naziv „kremasti san“ nije slučajan!
Sastojci (5 sastojaka + jagode): Sveže jagodePiškoteSlatka pavlakaKrem sir (ili mascarpone)Šećer u prahuMleko (za umakanje piškota) Piškote kratko umačete u mleko i slažete u pleh, zatim preko njih namažete sloj kreme od umućene pavlake, krem sira i šećera u prahu. Sd
To ćete najbolje videti ukoliko povučete varjačom po dnu suda i dno možete da vidite.
Potom dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok se čokolada ne istopi. Espreso
Umešajte jedno po jedno jaje, uz neprestano mešanje, dok ne dobijete glatko, sjajno testo.
Prebacite u špric i istiskujte eklere dužine oko 10 cm. Prebacite u pleh obložen pek papirom.Pecite oko 35 minuta, u rernu zagrejanoj na 180 stepeni. Trpeza
Na dno tepsije staviti dve kore da se prebacuju sa strane.
Svaku koru obavite oko prstiju kao ružu, umočite u nadev i ređajte u pleh dok sve ne potrošite. Penzionisani
250 g brašna (najbolje tip 400 ili 500) 250 g margarina (ili putera) 250 g sitnog sira (mladi ili obarani kravlji sir) Za premaz (nije obavezno): 1 jaje Susam, lan, kim ili čia semenke po želji U većoj posudi sjedinite brašno, margarin i sir.
Rukama umesite glatko testo – biće mekano i podatno. Sd
400 g integralnog ili belog brašna (ili kombinacija) 1 kesica praška za pecivo (10–12 g) 1 ravna kašičica soli 2 kašike maslinovog ulja 300 ml jogurta (ili biljnog napitka za vegansku verziju) Po želji: Semenke (suncokret, susam, lan) Začini (origano, bosiljak, beli luk u prahu) U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i jogurt, pa mešajte varjačom dok se sve ne sjedini.
Kada dobijete lepljivo testo, izručite ga na pobrašnjenu površinu i oblikujte u loptu ili manji hlepčić. Po želji pospite semenke po vrhu. Sd
Kolač s makom i malinama definitivno je nešto zanimljiviji od voćnih poslastica na koje ste navikli. Nova
Dodaj kokosovo mleko i izgnječene jagode – mešaj dok se masa ne sjedini.
Utisni smesu u kalup obložen papirom za pečenje. Sd
Peći 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C. Nafilovati prvu koru pavlakom, pa preko preliti džemom i poređati kolutiće svežih jagoda.
Preklopiti drugom korom i posuti šećerom u prahu. Trpeza
Sočni desert sa pudingom i kokosom nestaće sa stola odmah.
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda. Trpeza
Prebacite u pleh obložen pek papirom.
Premažite rolate puterom. Novosti
Čačkalicom izbockamo gornju koru da ne popuca prilikom pečenja.
Prekrijemo folijom i pečemo na temperaturi od 200 stepeni Celzijusovih 45 minuta. Alo
1 jaje kašičica šećera kašičica soli 250 ml kefira zeleniš po izboru (zelje, spanać..) 100 g kačkavalja 400 g brašna kašika praška za pecivo Ulijte jaje u posudu, pa dodajte šećer, so i kefir i dobro sve promešajte.
Zatim dodajte usitnjen zeleniš i narendan kačkavalj. Espreso
Sami birate fil i čuvate dragoceno vreme! Sd
godine od strane osivača i izvršne direktorke kompanije "Fix Dessert Chocolatier" Sare Hamude, zbog želje za hranom tokom trudnoće, rekla je za Si-En-Bi-Si. Originalne čokoladne pločice su punjene mešavinom krema od pistaća, kadaifa i tahinija.
„Sve što sam znala u glavi je da želim da napravim ovu čokoladnu pločicu koja je u suštini desert obložen čokoladom, ali izgleda i deluje kao čokolada“, rekla je Hamuda. Blic
Evo jednog recepta za brz a ukusan doručak. Umutiti jaja sa sirom, pa dodati jogurt i dobro sjediniti. Penzionisani
Na dno poslažite piškote koje ste umočili u mleko.
Preko piškota stavite polovinu fila, a zatim seckane jagode na kockice, pa preko jagoda ponovo piškote i na kraju stavite drugu polovinu fila. Nova
Idealno rešenje za letnje dane kada želite nešto slatko, a ne uključuje rernu.
Ovaj čokoladni kolač s lomljenim keksom, kremastom strukturom i bogatim ukusom pravi je retro klasik, ali u modernom izdanju – bez kuvanja, bez pečenja i bez stresa. Sd
Potrebno je: 6-7 kora za pitu (zavisi od debljine) 200 g mlevenog maka 100 g šećera 1 kesica vanilinog šećera 1 kašika rendane kore limuna 220 ml kisele pavlake 1 jaje 130 g putera (otopljenog) 50 g prezli šećer u prahu po ukusu Rernu zagrejte na 180 stepeni.
U jednoj posudi pomešajte mleveni mak, šećer, vanilini šećer i limunovu koricu, pa dodajte jaje i kiselu pavlaku. Trpeza
Kalup za mafine premažite malom količinom ulja i nasložite ostale sastojke.
Prelijte smesom od jaja. Sd
Uštipci s ovim jednostavnim sastojcima neće samo nahraniti, već će vas podsetiti na ljubav i pažnju koju je baka uvek ulagala u svako jelo.
1 jabuka1 jaje8 g vanilin šećeraprstohvat soli2 kašike šećera125 g jogurta od vanile2 kašike ulja200-220g brašna6g praška za pecivo Izrendati jabuku, pa dodati joj jaje, šećer, soli, vanil šećer, jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sd
Torta Lenja žena je sinonim za brzinski desert koji uspeva svima.
Ako volite slatkiše koji se prave brzo i bez mnogo komplikacija i koji nestaju sa tanjira jednakom brzinom – torta Lenja žena je idealna za vas. Sd
Sačuvajte ovaj recept i pripremite pogaču za subotu!
U subotu, 7. juna, obeležavamo Duhovske zadušnice. Sd
Foto: Printskrin Youtube/ Moj Kutak Recept za preukusno slatko od jagoda sa mentom, opojnog mirisa koje ćete rado jesti za doručak, kad probate po ovom neodoljivom receptu nećete poželeti drugu poslasticu.
Sastojci: * 1 kg jagoda, * 1 kg šećera, * 200 ml vode, * 1 kašičica limunske kiseline, * 10–ak listova sveže mente Foto: Printskrin Youtube/ Dobre Vibracije Priprema: Od šećera i vode kuvajte sirup dok se šećer u potpunosti ne istopi. Novosti
Filujte slanim ili slatkim prilogom.
Desert koji se ne odbija. Trpeza
Prženice su izuzetno popularne kao balkanska opcija za doručak. Ukoliko ne volite što se utapaju u ulju i prže, evo zdravije i ukusnije verzije!
kriške belog hleba 4 jaja 100 ml mleka 100 g kačkavalja maslinovo ulje iseckan peršun zelena paprika Umutiti jaja sa mlekom, kačkavaljem, maslinovim uljem, peršunom i začinima. Sd
Ponavljajte postupak dok ne utrošite materijal.
Premažite celu tortu filom. Trpeza
Potrebno je: 50 g šećera 1 veliko jaje 1 veliko žumance 2 kašičice ekstrakta vanile 1/8 kašičice soli 113 g čokoladnih komadića 42 g putera 23 g heljdinog brašna 12-15 malina lagano izgnječenih 2 kašičice džema od maline Rernu zagrejte na 175 stepeni. Trpeza
Ukoliko vam je to važno, na pravom ste mestu -260 g crne čokolade – 430g šargarepe Skuvajte šargarepu dok ne omekša. Istopite čokoladu Izblendajte kuvanu šargarepu i istopljenu čokoladu zajedno.
Sipajte smesu u kalup za tortu prečnika 20 cm, ostavite da se stegne u frižideru nekoliko sati ili preko noći i uživajte! Objektiv
Onda poređajte banane sečene na kolutove.
Pospite čokoladnim kapljicama i brusnicama, i umotajte u rolat. Novosti
Za testo: 160 ml mleka 160 ml vode 10 g šećera 4 g soli 140 g putera 200 g brašna 5–7 jaja (u zavisnosti od veličine i konzistencije testa) Za fil sa kafom: 1 kašičica instant kafe 200 ml ključale vode 200 g piškota Za tiramisu krem: 300 ml slatke pavlake 50 g prah šećera 250 g maskarpone sira vanila pasta ili ekstrakt (po ukusu) Rernu zagrejte na 180 stepeni.
U šerpi zagrejte mleko, vodu, puter, šećer i so dok ne provri, pa dodajte brašno i mešajte dok se smesa ne sjedini. Trpeza
Ukoliko ćete makarone skuvati i koristiti kasnije, obavezno nauljiti pa tek onda odložiti sa strane.
Bonus video: Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera. Kurir
Odvojeno mleko pomešajte sa pudingom od vanile i šečerom, pa mešajte dok se ne zgusne.
Dodajte kokos, promešajte i pustite da se prohladi. Trpeza
Prelijte preostalim kremom od pistaća i pospite preostalom smesom od pistaća. Prekrijte sa 6 do 8 kora, i svaku premažite puterom.
Oštrim nožem isecite baklavu na oblike dijamanta ili kvadrata sve do dna pleha. Informer
Na radnu površinu stavite nadošlo testo, podelite ga na 10 delova, svaki deo oblikujte u loptu i ostavite oko 10 minuta da odstoje.
Svaku loptu razvucite oklagijom u pravougaonik, stavite krem sir, slaninu, rendanu gaudu i urolajte. Sd
Hleb stavite na pleh obložen folijom.
Nožem napravite vertikalne rezove na hlebu. Trpeza
Za loptu od koprive izmešati obarenu koprivu, kajmak I sir.
Prethodno u činiju oblika polulopte nasuti vodu pa kad je kačamak gotov, izručiti vodu i nasuti pola kačamaka pa na sredinu staviti lopticu od koprive i drugu polovinu kačamaka na to. Blago pritisnuti da se formira polulopta i polako prebaciti na tanjir da polulopta bude odozgo. Nova
Ostavite da upije i potpuno se ohladi – najbolje je kad odstoji nekoliko sati ili preko noći. Ako koristite smrznuto voće, obavezno ga prethodno ocedite.
Umesto lešnika možete koristiti orahe ili bademe. Sd
Mešajte dok ne počne da se formira kremasta masa (ako je pregusta dodajte kašiku-dve mleka). Dodajte prelive po želji - malo kakaa za ukus čokolade, bobice za voćni ukus ili puter od kikirikija za sladoled od banane i kikirikija.
Foto: Shutterstock Kada je smesa glatka i kremasta, sladoled prebacite u plastičnu posudu ili možete odmah da poslužite ili vratite u zamrzivač na 15 minuta za čvršći sladoled. Informer
Izuzetno očuvan hleb izložen je u Arheološkom muzeju u Eskišehiru od 28. marta.
Ovo je najstariji ispečeni hleb koji je pronađen tokom iskopavanja i uglavnom je sačuvao svoj oblik - rekao je za AFP Murat Turkteki, arheolog i direktor iskopavanja. Kurir
Sastojci: * 1 kg jagoda, * 1 kg šećera, * 200 ml vode, * 1 kašičica limunske kiseline, * 10–ak listova sveže mente Foto: Printskrin Youtube/ Dobre Vibracije Priprema: Od šećera i vode kuvajte sirup dok se šećer u potpunosti ne istopi.
Tada u sirup dodajte oprane, oceđene i očišćene sitnije jagode, smanjite temperaturu i na veoma tihoj vatri kuvajte slatko oko dva sata. Novosti
Čokoladu otopite sa puterom pa dodajte u smesu sa šećerom i mešajte.
Pospite brašnom i umešajte, dok ne dobijete lepljivo i gusto testo. Trpeza
Ako tražite zdraviju alternativu kupovnom hlebu, bez nadimanja i čekanja na narastanje – ovo je recept za vas!
Domaći hleb bez kvasca pravi se za svega 10 minuta, ne goji, ne sadrži aditive i savršen je za svaki obrok. Sd
Pecivo rasporedite u pleh obložen pek papirom, zasecite kao što je prikazano u videu i ostavite da narasta oko 20 minuta.
Premažite žumancetom, po želji preko peciva možete staviti i tračice gaude. Sd
Oklagijom razvucite loptice na veličinu plitkog tanjira, pa na svaku naređajte margarin.Stavljajte jednu preko druge,a zadnju koru ne premazujte.
Ponavljajte postupak i sa drugim lopticama.Presecite testo na 16 delova, pa na svaki stavite po parče sira i smotajte kroasane. Trpeza
Testo se ne mesi dugo, ne koristi se kvasac, a diže se svega 15 minuta!
Idealan je za doručak, brzi ručak ili večeru kad želite nešto ukusno "na brzinu". Espreso
Mekane i vazdušaste, po receptu bez mane.
Mekane i ukusne, za sve prilike. Trpeza
Foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia Samo oni iz bivše Juge pamte ovu starinsku poslasticu – toliko dobra da se prosto topi u ustima! Espreso
Slatko se sklanja sa vatre, skida se pena i ostavlja da se potpuno ohladi pre sipanja u tegle.3. Sirup od jagodaSastojci:2 kg jagoda1,5 kg šećeraSok od 2 limunaPriprema: Jagode se izgnječe i puste da puste sok preko noći. Sutradan se procedi kroz gazu, dodaju se šećer i limunov sok, i kuva se oko 20 minuta.
Vruć sirup se sipa u sterilisane flaše. Čuva se na tamnom i hladnom mestu.4. Brzi kolač sa jagodama i vanilomSastojci:3 jaja200 g šećera1 vanilin šećer150 ml jogurta100 ml ulja250 g brašna1 prašak za pecivo300 g jagoda (isečenih na polovine)Priprema: Umuti se smesa od jaja, šećera, vanilin šećera, jogurta i ulja. Danas
I izgleda da je — ukusan.
Prva tura se rasprodala za samo nekoliko sati, a pekara od tada dnevno prodaje oko 300 vekni "Kulluoba hleba". Kurir
U jednoj posudi pomešajte šećer, jaje, žumance, vanilu i so. Onda ostavite sa strane.
Čokoladu otopite sa puterom pa dodajte u smesu sa šećerom i mešajte. Trpeza
Peče se na 180°C oko 30 minuta.
Po želji, pospe se šećerom u prahu.5. Jagodasti smoothie za osveženjeSastojci:200 g svežih jagoda1 banana200 ml mleka ili biljnog napitka1 kašičica meda (po želji)Par kockica ledaPriprema: Sve sastojke ubaciti u blender i miksirati dok se ne dobije glatka smesa. Danas
Potrebno je: Za koru 4 jajeta 200 g šećera 1 dl ulja 1 dl vruće vode 250 g brašna prašak za pecivo 1,5 kašika kakaoa Za fil: puding od vanile 350 ml mleka 100 g šećera vanilin šećer 200 g maslaca 100 g kokosovog brašna Za glazuru 100 g čokolade za kuvanje 3 kašike ulja Odvojte žumanca od belanaca.
Osvežava i oduševljava sve koji ga probaju!
Potrebno je: 450 g hleba 6 kašika putera 1 1/2 kašičica sitno seckanog belog luka 1 kašičica mešavine sušenog bosiljka, peršuna i origana 360 g rendanog kačkavalja 2 kašike seckanog peršuna, podeljeno Rernu zagrejte na 190 stepeni.
Naučnici su otkrili drevni recept za hleb u Turskoj — a lokalna pekara koja ga je ponovo napravila sada ne može da isprati potražnju.
Kada napolju temperatura pređe 25 stepeni, kulinarske preferencije se potpuno menjaju.
Gazirana voda poslednjih godina je sve češći izbor onih koji žele osveženje bez šećera i kalorija.
Zamislite ukusnu grčku salatu u omiljenom restoranu: paradajz, krastavci i crni luk čine većinu jela, a komadići feta sira i malo maslinovog ulja doprinose hrskavosti.
Voće, Foto: RINA/Ustupljene fotografije Mnogi odrasli ljudi brinu o očuvanju mišićne mase i zdravlja kostiju kako godine odmiču. Ishrana bogata hranljivim materijama može značajno doprineti očuvanju vitalnosti, a jedno voće privlači sve više pažnje zbog svojih korisnih svojstava – suva šljiva.
Potrebno je: 4 svinjska karea 1/2 praziluka 300 ml pavlake za kuvanje 3-4 kašičice senfa 2 kašike limunovog soka 1 kašičica brašna Na malo ulja propržite meso koje se premazali senfom sa obe strane, pa izvadite iz tiganja.
veća glavica crnog luka 1 oljušten paradajz isečen na kockice jedno jaje 2-3 čena belog luka, ili granule so, biber, malo peršuna po želji rendan kačkavalj suvi začin Punjene tikvice – priprema: Najpre prepolovite tikvice po dužini i izdubite im sredinu.
Večera je posebno izazovan obrok za smišljanje.
Ako vam treba ideja za ručak koji će nahraniti celu porodicu, a da bude lagan, ukusan i od jednostavnih sastojaka – ovaj paprikaš je pun pogodak!
Već dugo isprobavate razne preparate kako bi suzbili prekomerno znojenje, a ništa vam ne pomaže. Onda ste i dodatno pod još vrećim stresom, a tek kreću velike vrućine.
Nažalost, stvarnost čišćenja je da nikada nije zaista završeno.
Slobodno vreme Jednostavno a efikasno: Evo zašto sipanje soli u sudoperu može biti dobra ideja Evo zašto sipanje soli u sudoperu može biti dobra ideja So je ekološki pogodna alternativa hemijskim sredstvima za čišćenje.
Hoće li žene u Hrvatskoj morati da rade duže! Evo šta ih čeka od naredne godine Hoće li žene u Hrvatskoj morati da rade duže? Evo šta ih čeka od naredne godine: Pravila penzionisanja se menjaju Od 2026.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća osiguranike koji imaju staž osiguranja navršen u Srbiji i Hrvatskoj i korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarenih primenom bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju, da se međunarodni dani razgovora sa Hrvatskom održavaju u sredu 11. juna 2025.
Šeta penzionerka sa starijim penzionerom, Foto: Eduardo Ripoll Vidal / Alamy / Profimedia Našim penzionerima su saopštene lepe vesti koje se tiču Glasa osiguranika.
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić.