Juta je prva savezna američka država koja je zabranila dodavanje fluora u vodu za piće, zanemarujući upozorenja stomatologa o ozbiljnim posledicama koje takva odluka može da ima za zube dece i odraslih.Zdravstvene vlasti strahuju da je Juta samo prva od mnogih republikanskih saveznih država koje će doneti slične zabrane.U nekim krajevima, fluor u vodu dospeva prirodnim putem, kroz zemljište i stene.Već decenijama se redovno dodaje u javne vodovode u više od 20 zemalja širom sveta.U područjima gde stanovništvo unosi velike količine šećera, a pristup stomatološkim uslugama je ograničen, dodavanje fluora se pokazalo kao naročito delotvorna politika javnog zdravlja, jer je dokazano da doprinosi sprečavanju karijesa i propadanja zuba.Ne postoje visokokvalitetni naučni dokazi da fluor šteti ljudima kada se dodaje vodi za piće u preporučenim koncentracijama.Međutim, rastu sumnje u bezbednost fluora koje su podstaknute izjavama desničarskih političara, među kojima je i novoimenovani ministar zdravlja Sjedinjenih Država Robert F. Kenedi Mlađi, koga je na tu funkciju postavio predsednik Donald Tramp.Kenedi, koji je poznat po kontroverznim stavovima o zdravlju, među kojima su i oni o vakcinama, već dugo vodi kampanju protiv fluorisanja vode za piće.On je 7. aprila izjavio da namerava da zatraži od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da ukine preporuke o dodavanju fluora u vodu za piće u celoj zemlji.
‘Slaši’ sokovi sadrže zaslađivač glicerol koji sprečava zamrzavanjeDeca mlađa od osam godina ne bi smela da piju „slaši“ osvežavajuća pića od usitnjenog leda zbog zaslađivača glicerola od koga mogu da se razbole, pokazalo je istraživanje.Medicinski stručnjaci su analizirali stanje 21 dece od dve do sedam godina u Velikoj Britaniji i Irskoj koja su hitno lečena ubrzo pošto su popila „slaši“.Jarko obojena pića su dizajnirana tako da privlače decu, ali većina sadrži prirodni zaslađivač glicerol umesto šećera da se ne bi zamrzla.Deca mlađa od pet godina treba da izbegavaju ovo piće, a mlađi od 11 godina ne bi trebalo da piju više od jednog dnevno, preporučuju Iz Agencije za standarizaciju hrane Velike Britanije.Analize su pokazale da ako dete prebrzo popije „slaši“, intoksikacija glicerolom može izazvati šok, hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi) i gubitak svesti.Deci čije je stanje obrađeno u studiji, objavljenoj u časopisu Archives of Disease in Childhood, bila je potrebna hitna pomoć pošto su se akutno razbolela u roku od sat vremena pošto su popila piće.Doktori su rekli da imaju „sindrom intoksikacije glicerolom“:većina je izgubila svest i pokazivala znake niskog šećera i visoke kiselosti u krviu četiri slučajeva bio je potreban skenera mozgajedno dete je imalo napadSva deca su se oporavila i otpuštena su iz bolnice, uz savet da izbegavaju „slaši“. Neka deca, poput dvogodišnje Arle na slici, završila su u hitnoj pomoćiRoditelji nisu svesniVodeća autorka studije profesorka Elen Krašel upozorila je da bi 21 slučaj koji je razmatran u studiji mogao biti „vrh ledenog brega“, iako je naglasila da hiljade dece svakodnevno pije „slaši“ širom sveta bez štetnih efekata.Mogla bi da postoji i „blaža grupa“ kojoj možda neće biti potrebna hospitalizacija, ali i dalje ima simptome kao što su „mučnina i povraćanje“, dodala je ona.Pedijatri koji stoje iza studije, svi zaposleni u Velikoj Britaniji i Irskoj, kažu da je roditeljima teško da utvrde koliko glicerola sadrži ovaj osvežavajući napitak.Preporuke zasnovane na težini deteta roditeljima je teško da protumače, kažu, a koliko brzo se „slaši“ popije i da li se uzima uz obrok ili posle vežbi takođe mogu biti faktori nuspojava.„Procena bezbedne doze stoga nije laka“, kažu istraživači, koji umesto toga preporučuju primenu saveta zasnovanog na uzrasta deteta.
Neotrovna vrsta pauka uhvaćena je kako truje svoje žrtve tako što svilene omče premazuje izbljuvanim toksinima!
Mnogi veruju da će im kosa brže rasti ako se češće šišaju, ali to je zapravo jedan od najvećih mitova kada je nega kose u pitanju.